Подскажите пожалуйста какие недостатки чугунных твердотопливных котлов???
Доброго ранку!
Перш за все хочеться сказати, що кожен вид ТТ котлів має свої недоліки.
Наприклад, із основних у чавунних - їм потрібно більше часу для нагріву, чавун досить крихкий і чутливий до ударів.
Якщо брати до уваги секційні чавунні ТТ котли, що можна рахувати, як плюсом так і мінусом, то секції теплообмінника гідравлічно з'єднані між собою і кріпляться одна до одної сталевими шпильками. При транспортуванні секції можуть трішки зсунутися і вже під час експлуатації котел потече.
Плюс в тому, що секції можна заміняти, але потрібно ще перед покупкою уточнити чи є ці секції на складі, де їх взагалі можна купити, як швидко їх доставлять, щоб не залишитися взимку без опалення. Особливо це стосується котлів закордонного виробництва. Уточніть, чи є сервісні центри в Україні, чи є склад запасних деталей в Україні, щоб потім "не шукати вітру в полі".
А, і ще одне - не забудьте, якщо Вам таки доведеться міняти секцію, то знадобляться послуги майстра, бо процес цей не дуже легкий.
Про чутливість до ударів - будьте обережні при чищенні Вашого котла, адже необережний удар кочергою може призвести до тріщини!
Зверніть також увагу, що дверцята топки у чавунному ТТ котлі зазвичай не теплоізольовані, тому можуть дуже сильно нагріватися.
Не забувайте про тепловий удар - основна причина руйнування теплообмінників чавунних котлів.
І на кінець, для себе, я розділяю всі пристрої на цільові і нецільові. У випадку ТТ котлів є теж такий розподіл за видом основного палива:
на дровах - стальні ТТ котли;
на вугіллі - чавунні ТТ котли.
Коли почитати навіть настанови з експлуатації на ТТ котли (паспорт на котел, рекомендації по використанню), то Ви помітите, що кожен виробник зазначає основний вид палива для даної моделі, при роботі на якому, котел працюватиме максимально ефективно.
Тому, думайте чим плануєте топити!
Буду рада, якщо мій коментар буде корисним для Вас!